Konst i Paris

Vi var som sig bör på Lovren och beundrade Mona Lisa och några andra groteska tavlor. Vi orkade inte igenom hela museets 1,5 mil med konst utan koncentrerade oss till de viktigaste verken.

Först såg vi The Winged Victory från Samothrake som är marmorstaty föreställande den grekiska gudinnan Nike. Den restes omkring 190 f.Kr. av invånarna på den lilla ön Samothrake i norra Egeiska havet för att högtidlighålla minnet av segern i ett sjöslag, (Wikipedia). Den är fantastiskt fin med sin drapering som blåser i vinden. Synd att den tappat både huvudet och armarna men hon är ju mer än 2000 år gammal.

Bröllopet i Kana målad av Paolo Veronese en italiensk konstnär på 1500 talet. Tavlan är ett praktfullt verk som skildrar en festmåltid inramad av renässansarkitektur. Vid bordet sitter samtida personligheter som kungar och drottningar jämte Kristus och hans moder. Veronese och några andra spelar musik i mitten av tavlan.

Vi beundrade Mona Lisa av Leonardo da Vinci eller åtminstone försökte för mitt otränade konstöga ser tyvärr inte värdet i målningen.


Pampig var också Napoleons kröning (1804) av Jacques-Louis David en fransk målare som var Napoleons officiella målare. Tavlan föreställer Napoleon och Josephines kröning där personerna är i naturlig storlek.

Vi gick snabbt igenom de europeiska och skandinaviska målarna med Rubens alla svulstiga damer alltid med ett bröst bart och med några änglar och jävlar i närheten. Vi tittade lite närmare på den lilla fina tavlan Sömmerskan av Johannes Vermeer van Delft nederländsk konstnär på 1600 talet. Bilden av målningen har man sett i skolböckerna. Jag har alltid trott den föreställde en gammal närsynt kvinna med runda glasögon men det var helt fel den var en ung kvinna utan glasögon.

 

På Notre-Dame tittade vi upp mot de fula gargoylerna som vaktar katedralen mot fienden. Ringaren i Notre-Dame såg vi däremot inte till.


Eva

 


Shopping

Hotellet vi bodde på låg i Val´Europe öster om Paris och i närheten av Disneyland. När vi körde in i området undrade vi om vi ramlat in i en annat tid. Husen var byggda i gammal stil men allt var nytt, säker byggt inom de senaste fem åren och fasaderna var målade i pastellfärger. Det kändes lite overkligt som i filmen Truman show som om allt bara var kulisser.

I området fanns också ett stort köpcenter som vi gick igenom när vi skulle till pendeltågen. Shoppingcentret var byggt som en arkad med välvt kupoltak i glas som gjorde det ljust och fint. Att befinna sig här är en fröjd för den shoppingsugne för här finns alla klädeskjedjor representerade även HM. Utanför arkaden fortsatte shoppingen på en liten slingrande gata med låga söta byggnader. Här var paradiset för den kräsna och märkesfixerade kunden. Det var en gata med outlett för typ Amani, Dior, D&G och liknade märken.

Alva kunde inte låta bli att springa in i flera affärer för att frossa i allt fint som fanns när vi passerade genom arkaden. Jag kan inte förneka utan att affärerna drogs som magneter in mig också. Här hade man lätt kunnat tillbringa ett par dagar och mina tankar gick hela tiden till Annie, hon hade bara älskat detta. Jag hittade min favorit affär Desigual och gick länge och bara njöt av alla underbara kläder och väskor men kunde inte bestämma mig för något fast jag hemskt gärna hade velat köpa något.


Dessa hade jag gärna haft i min gaderob.

Eva


sommarcafé

 

SOMMARCAFÉ

 

I KÄNNESTUBBA BYGDEGÅRD

 

för att träffas och fika gott

 

Öppet kl. 18 – 21.00

 

Fredagen den 6 juli

 

Värd för kvällen är Lönås

 

Har du ett veteranfordon på två eller fyra hjul som behöver luftas?

 

Ta då en tur till Sommarcaféet och visa upp ert ekipage

 

Tipspromenad ordnas av LRF

 

 

 

Fredagen den 13 juli

 

Värd för kvällen är Kännestubba

 

19.30 Dansuppvisning med Sara Svensson

 

Tipspromenad ordnas av Jaktvårdsföreningen

 

 

 

Fredagen den 20 juli

 

Tema barn och djur.

 

Ponnyridning, skytte, bollkastning, pilkastning, chokladhjul mm

 

 

Fredagen den 27 juli

 

Värd för kvällen seniorer

 

19.30 underhållning av Allan och Inge

 

Tipspromenad ordnas av Svenska kyrkan

 

 

VÄLKOMNA!

 

 

 

 

Arr.

Hultsjö

Bygdegårds

Förening &

www.hultsjobgf.se www.medborgarskolan.se


Disenyland Paris

 

Sen avverkade vi Disneyland, det var roligt trots att vi gick och gick i två dagar så ryggen höll på att gå av. Första dagen tillbringade vi i Disenyland Parken. Det var rent, snyggt och fräscht överallt som det är i sagornas värd samt souvenirbutiker i vart hörn. Alva var inne i varenda en och var på stort shopping humör och ville ha det mesta, tillslut bestämde hon sig för katterna Duchess med lilla Marie från Aristocats, en väska med Tingeling på och Grodprinsessans klänning.

   

Tur hade vi att det var lite lågsäsong. Det märktes vid attraktionerna där man såg alla vindlande gångar som passerades tills vi kom till kön där vi sedan väntade och väntade.

Sämsta åket var en bilbana där man själv fick ratta utefter en räls. Den var väldigt kort och hur kunde alla vuxna tycka det var så roligt att köra bil? Som om det skulle vara något ovanligt.

Vi såg också en fantastiskt fin Tarzan-föreställning. Där Tarzan och Jane med apor svingade sig i lianerna i vacker dans.

Vi höll nästan på att missa den pampiga paraden, vi såg inte hela från början. Tur att vi ska hit en dag till.

På kvällen började det regna lite grann och det sista vi åkte var ”it´s a small world” när vi kom ut gapade vi av förvåning, vad had vi sett! vad var allt! vi måste åka igen! Med båt åkte man genom världens olika länder, representerade av en massa dockor klädda i nationaldräkter som sjöng samma sång om och om igen. Bakgrunden var målad i starka färger och bestod av typiska siluetter från de olika länderna.

Sedan fick vi springa ut men fick precis se sista bussen åka men pendeltågen gick fortfarande som tur var.

Andra dagen var vi på Walt Disney studios park där man skulle få en känsla av att befinna sig bakom kullinserna. Vi träffade Stich live i rutan som pratade franska men man förstod på de andra att han var rolig. Vi var på Animagique och Cinémagique där vi såg hur man kan använda effekter, som till exempel när det regnade i filmen kom det regn i salongen där vi satt (då blev vi allt förvånade) och att man kan kasta ett svärd genom filmen och ut genom duken.

 Roligaste attraktionen var ”The Twilight Zone Toweer of Terror” där man fick åka hiss som rasade ner och olika spökrum öppnade sig vid stoppen. Alva kunde inte sova på natten, hon blev verkligen skämd av den. Adam gillade bäst ”Rock´n Roller Coaster starring Aerosmith”som liknade Kanonen på Liseberg fast lite längre och med musik. Mickel Jacksons hatt och Diseny t-shirt blev hans inköp i filmens och sagornas värld.


Det var en kul upplevelse att varit där men två dagar räckte för mig.

Eva

 


Städernas stad

Det blev en underbar resa till Paris. Bilresan genom Tyskland och Belgien gick tack och lov bra. Inga bråk i bilen tack vare att barnen var upptagna med att spela på Nitendo DS och PS. Vi hittade ett Kasino-hotell i Namur i Belgien som vi tog in på. Hotellet låg inklämt vid foten av en gammal Borg och floden Meuse som rann stilla på motsatta sidan. Vi gick upp i Borgen och såg ut över den gamla staden som där uppifrån liknade Legoland med små vackra hus i rad utefter kajen och båtar som sakta flöt fram på floden.

Dagen efter närmade vi oss Paris, trafiken tätnade, vi tog av mot vänster mot Marne La Vallée för att komma till Hotellet som låg vid City Val d´Europe. Dagens ros till damen i GPSen som visade oss vägen utan krumbukter. Vi parkerade bilen utanför hotellet Adagio som vi bokat genom Sembo och släpade in alla väskor och annat bröte.

Klockan var tidig eftermiddag när vi var färdig installerade på rummet och gick mot pendeltåg stationen för att ta oss in till Paris. Men nu blev vi hungriga. Vägg i vägg innan stationsingången fanns en liten Kina bar. En trevlig liten Kinesisk dam stod bakom disken och slevade upp mat i plastbyttor efter kundens önskemål. Hon vägde omsorgsfullt byttorna med den utsökta kinesiska maten i och man fick betala efter vad vågen visade. Det fanns några enkla bord så man kunde äta där men de flesta tog med sig plastbyttorna för att mickra och äta maten hemma eller på jobbet.

Mätta och goa köpte vi biljetter i automaten och kom på pendeltåget som tog oss in till Paris city.

Vi steg av vid Charles de Gaulle, ställde oss på rulltrappan och ovanför ljusnade det. Våra blickar häpnade när vi kom upp ur underjorden och framför oss stod den mäktiga Triumfbågen omringad av den hektiska trafiken som i ett virrvarr cirklade runt den. Vi tittade ner mot pampiga Aveny Champs Elysees och såg flera kilometer bort förbi Place de Concord och ända till Lovren. Detta måste vara hjärtat av Europa! Städernas stad som morsan bruka säga.

Under triumfbågen var det en liten sermoni vid den okända soldatens grav och en gigantisk fransk flagga hissades i mitten. När de tre färgerna fladdrade fritt i vinden applåderade åskådarna med känsla av frihet.

   

Alva tittade sig omkring och pekade lugnt bort mot skyn och vann därmed tävlingen ”vem som ser Eifeltornet först”. Vi gick i riktning mot Eifeltornet och plötsligt bara uppenbarade sig hela tornet framför oss men fortfarande en bra bit bort. Vi hade kommit fram till Trocadero, en öppen plats med stora byggnader som en parentes på sidorna och i mitten syns hela Eifeltornet som en fantastisk underlig sirlig skapelse, både vacker och ful på samma gång.

Vi travade uppför alla trapporna till andra avsatsen och fick åka hiss den sista biten ända upp i tornets topp som gav oss en milsvid utsikt över hela Paris.

Eva

 


RSS 2.0