Konst i Paris

Vi var som sig bör på Lovren och beundrade Mona Lisa och några andra groteska tavlor. Vi orkade inte igenom hela museets 1,5 mil med konst utan koncentrerade oss till de viktigaste verken.

Först såg vi The Winged Victory från Samothrake som är marmorstaty föreställande den grekiska gudinnan Nike. Den restes omkring 190 f.Kr. av invånarna på den lilla ön Samothrake i norra Egeiska havet för att högtidlighålla minnet av segern i ett sjöslag, (Wikipedia). Den är fantastiskt fin med sin drapering som blåser i vinden. Synd att den tappat både huvudet och armarna men hon är ju mer än 2000 år gammal.

Bröllopet i Kana målad av Paolo Veronese en italiensk konstnär på 1500 talet. Tavlan är ett praktfullt verk som skildrar en festmåltid inramad av renässansarkitektur. Vid bordet sitter samtida personligheter som kungar och drottningar jämte Kristus och hans moder. Veronese och några andra spelar musik i mitten av tavlan.

Vi beundrade Mona Lisa av Leonardo da Vinci eller åtminstone försökte för mitt otränade konstöga ser tyvärr inte värdet i målningen.


Pampig var också Napoleons kröning (1804) av Jacques-Louis David en fransk målare som var Napoleons officiella målare. Tavlan föreställer Napoleon och Josephines kröning där personerna är i naturlig storlek.

Vi gick snabbt igenom de europeiska och skandinaviska målarna med Rubens alla svulstiga damer alltid med ett bröst bart och med några änglar och jävlar i närheten. Vi tittade lite närmare på den lilla fina tavlan Sömmerskan av Johannes Vermeer van Delft nederländsk konstnär på 1600 talet. Bilden av målningen har man sett i skolböckerna. Jag har alltid trott den föreställde en gammal närsynt kvinna med runda glasögon men det var helt fel den var en ung kvinna utan glasögon.

 

På Notre-Dame tittade vi upp mot de fula gargoylerna som vaktar katedralen mot fienden. Ringaren i Notre-Dame såg vi däremot inte till.


Eva

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0