Dagens ros

Det är inte bara jobb i huvudet på mig om ni nu trodde det.

Vi har haft intensiv tid med flera aktiviteter i Kännestubba Bygdgård. Ska det bli nåt roligt för barnen få man ställa upp. Det var trögt att få folk att hjälpa till men vi som gjorde det fixade det med bravur.
Tro att jag blev glad när jag fick min första dagens ros för att vi ordnat Barndansen så lyckad!

Så här löd raderna:

"Ett fång med rosor och ett stort tack till Sara, Karin, Eva och alla andra som hjälpte till i samband med dansdagen i Kännestubba bygdegård onsdagen 2 november. Ni hade ordnat allt så bra och tog hand om oss hela dagen! vi hade jättekul!
Alma och Adam från Vrigstad"

 

I onsdags var det fullt hus då massor av barn, närmare 35 stycken tillbringade en heldag i Kännestubba Bygdgård. På höstlovet passade Hultsjö Bygdgårdsförening att bjuda in till Barndans. Barn mellan 5 och 11 år var välkomna att dansa, leka, pyssla och titta på film. Barnen delades in i två grupper efter ålder. När dansledaren Sara Svensson lärde ut danser till ena gruppen, lekte Karin Persson olika lekar med några av barnen ur den andra gruppen samtidigt som Elsa Henriksson hjälpte till att pyssla med några.

Mitt på dagen bjöds det på lunch och alla barnen åt med god aptit och därefter var det lite utelek, mer dans och till sist filmvisning.

Vi 18.00 kom föräldrarna för att se vad barnen lärt sig för danser och uppvisningen gick galant. De var verkligen jätte duktiga och det syntes tydligt att de gillade att dansa. Föräldrarna var förvånade att barnen hunnit lära sig flera danser under dagen. Sara tackade föräldrarna att hon och de andra hade fått låna deras härliga barn en hel dag. Det blev en kanon lyckad dag och alla barn tycket det hade varit roligt.

 




Hemsjukvården till kommunen

Har inte hunnit skriva här på bloggen på ett bra tag, som ni förstår har jag haft fullt upp med att skriva insändare.

 

Snart stundar återigen förändringens tid för Hemsjukvården i länet. Det är endast drygt ett år sedan som hemsjukvården tvingades in i Vårdvalet. Jag tror knappast så många invånare har valt Vårdcentral efter vilken hemsjukvård man önskar. Från och med januari 2013 slipper vi (tack och lov med tanke på miljö och effektivitet) fara kors och tvärs för då är det tänkt att hemsjukvården ska kommunaliseras vilket betyder att kommunen står som huvudman för Hemsjukvården och inte som nu landstinget. Enligt statens utredning finns vinster med detta. Den stora vinsten är att distriktssköterskan arbetar närmare hemtjänsten och vården kan på så vis samordnas bättre. Jag ser det som roligt och stimulerande att i framtiden få jobba i team med Hemtjänsten och ser min roll som distriktssköterska med områdesansvar att initiera, lotsa, förebygga och leda vården till patienterna. Tyvärr kanske inte detta arbetssätt blir så lätt som man trott, då det numera finns privata alternativ för Hemtjänsten som gör att man likväl ”sitter” hos olika huvudmän.

Min förhoppning är att kommunerna förstår att anställa distriktssköterskor i Hemsjukvården för självklart höjer det kvaliteten på vården. Vi har hög kompetens (närmare 4,5 år på högskola) och vi är utbildade att vara självständiga, flexibla, se helhetsperspektivet och ge individanpassad vård vilket är betydelsefullt för patienterna. Om kommunerna vill bedriva en Hemsjukvård med hög kvalitet är det bråda tider att utbilda alla sjuksköterskor i kommunen till specialistsjuksköterska, som Distriktssköterska.

 

Blev nyligen intervjuad av ett par utredare och nämnde att vi i Hemsjukvården erbjöd patienterna riksbedömning för fall, undernäring och trycksår sk. Senior Alert. Varpå jag såg fyra par ögon som blev stora och förvånade, vad hade jag sagt? var något fel? Det visade sig att de blev förvånade över ”att vi erbjöd patienterna istället för att bara göra, för så jobbar man i sjukhusvården”. Jag tycker det visar lite på skillnaden hur vi i Hemsjukvården och Primärvården arbetar.

Eva

Vårdcoacher!

Vårdcoacher borde inte behövas

Varför en satsning på en helt ny yrkesgrupp? frågar insändarskribenten som en reaktion på Vårdfokus artiklar i förra numret om vårdcoacher i Stockholm.

Publiceringsdatum: 2011-11-02

Stockholms satsning på vårdcoacher anser jag är åt helt fel håll. I artikeln säger man att det är helhetsperspektivet och tidsbristen som gör det omöjligt att se hela patienten. Det kan nog ligga någon sanning i detta men varför anställer man inte fler distriktsläkare och distriktssköterskor? I stället anställer man ytterligare en yrkeskategori — vårdcoacher — som lösningen, och det blir ännu en eller flera personer som är involverade i patientens liv.

De problem patienten har som man tar upp i artikeln är enkelt lösta om man utvecklar hemsjukvården och ser dess potential.

Ett bekymmer är att det inte finns tillräckliga incitament att satsa på hemsjukvårdens utveckling. Varken kommunen eller vårdcentralerna som bedriver hemsjukvård vinner på att utreda, behandla och vårda patienten i hemmet, men det gör specialistvården på sjukhusen.

Viktigast är förstås att de äldre multisjuka patienterna är de största vinnarna på en seriös satsning att utveckla hemsjukvården. Hemsjukvården är dessutom svår att definiera och mäta då denna vårdform är självständig, dynamisk, flexibel och individanpassad. Distriktssköterskorna i hemsjukvården har hög kompetens, ser helhetsperspektivet och känner väl till vårdens snårskog samt står patienten nära.

Därför anser jag att vårdcoachens arbete kan utföras bättre av distriktssköterskorna i hemsjukvården.

— Eva Stålhammar,
distriktssköterska vid Sävsjö vårdcentral, Jönköpings läns landsting


RSS 2.0