Hemsjukvården till kommunen
Har inte hunnit skriva här på bloggen på ett bra tag, som ni förstår har jag haft fullt upp med att skriva insändare.
Snart stundar återigen förändringens tid för Hemsjukvården i länet. Det är endast drygt ett år sedan som hemsjukvården tvingades in i Vårdvalet. Jag tror knappast så många invånare har valt Vårdcentral efter vilken hemsjukvård man önskar. Från och med januari 2013 slipper vi (tack och lov med tanke på miljö och effektivitet) fara kors och tvärs för då är det tänkt att hemsjukvården ska kommunaliseras vilket betyder att kommunen står som huvudman för Hemsjukvården och inte som nu landstinget. Enligt statens utredning finns vinster med detta. Den stora vinsten är att distriktssköterskan arbetar närmare hemtjänsten och vården kan på så vis samordnas bättre. Jag ser det som roligt och stimulerande att i framtiden få jobba i team med Hemtjänsten och ser min roll som distriktssköterska med områdesansvar att initiera, lotsa, förebygga och leda vården till patienterna. Tyvärr kanske inte detta arbetssätt blir så lätt som man trott, då det numera finns privata alternativ för Hemtjänsten som gör att man likväl ”sitter” hos olika huvudmän.
Min förhoppning är att kommunerna förstår att anställa distriktssköterskor i Hemsjukvården för självklart höjer det kvaliteten på vården. Vi har hög kompetens (närmare 4,5 år på högskola) och vi är utbildade att vara självständiga, flexibla, se helhetsperspektivet och ge individanpassad vård vilket är betydelsefullt för patienterna. Om kommunerna vill bedriva en Hemsjukvård med hög kvalitet är det bråda tider att utbilda alla sjuksköterskor i kommunen till specialistsjuksköterska, som Distriktssköterska.
Blev nyligen intervjuad av ett par utredare och nämnde att vi i Hemsjukvården erbjöd patienterna riksbedömning för fall, undernäring och trycksår sk. Senior Alert. Varpå jag såg fyra par ögon som blev stora och förvånade, vad hade jag sagt? var något fel? Det visade sig att de blev förvånade över ”att vi erbjöd patienterna istället för att bara göra, för så jobbar man i sjukhusvården”. Jag tycker det visar lite på skillnaden hur vi i Hemsjukvården och Primärvården arbetar.