Känsla av sammanhang

Har avverkat två föreläsningsdagar på Qulturum i Jönköping. Sävsjö vårdcentral ska delta i ett forskningsprojekt med hälsocoacher och mötesplatser för ett hälsosamt åldrande. Det ska bli roligt att få vara delaktig i detta spännande projekt.

En av föreläsningarna handlade om ”Känsla av sammanhang” (KASAM) ett begrepp som professor Aaron Antonovsky beskrivit. Har man hög grad av känsla av sammanhang i den situationen man befinner sig i så är det hälsofrämjande. Man fårhåller sig till sin situation på ett sätt som är hälsofrämjande. För att nå en känsla av sammanhang måste situationen vara begriplig, hanterbar och meningsfull, enkelt förklarat om jag nu förstått saken rätt.



Första gången jag kom i kontakt med begreppet var då jag utbildade mig till distriktssköterska för 13 år sedan. Tyckte då det var intressant och köpte boken "Hälsans mysterium" där Aaron beskriver KASAM och hur han har kommit fram till denna slutsats. Modellen tycker jag låter logisk men som oftast är det nog inte hela sanningen om hur vi människor förhåller oss till olika situationer. Har sedan inte fördjupat mig mer i det mer än att jag under årens gång hört om begreppet i olika sammanhang. Nu verkar man använda frågeformuläret som visar i vilken grad man har ”känsla av sammanhang” flitigt i forskningen.


Tänker man på att en situation ska vara begriplig så är det ju inte alltid att den är det. Endel saker händer av en slump och det finns inga svar varför det händer. Men det kanske är en strategi för att uppnå begriplighet att just acceptera att vissa saker händer av en slump. Jag tror det är viktigt att vi gör det och inte fastnar i grubblerier.

Att en situation ska kännas meningsfull är en stor del av vår drivkraft, det är många gånger förklaringen till varför vi gör olika saker. Men ibland är inte heller alla saker som händer meningsfulla men då kanske de åtminstone är begripliga.

I ett intressant TV program med Fredrik Lindström härom dagen pratade de om att vi människor har en tendens att vilja hitta orsaker till det som händer och gör vi inte det kan man alltid ta till turen eller oturen som en förklaring. Vilken förklaringsstrategi vi använder spelar mindre roll bara vi får koll på läget, då uppstår känsla av sammanhang som är så viktig för att vi ska uppleva hälsa.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0